Építs magad köré önjáró csapatot, tanulj meg jól delegálni

A delegálás rendkívül fontos szerepet játszik céged életében. Először is, segít a vezetői idő felszabadításában, ami javítja az eredményességet. Másodszor, kulcsfontosságú a következő generáció kinevelésében. Ráadásul önjáró, eladható vállalat sem építhető hatékonyan delegáló vezetők nélkül.

Hatékony delegálás

Hatékony delegálás: szervezetformáló erejű

Sokan rosszul értelmezik a delegálás fogalmát. A delegálás nem pusztán a feladatok leosztását jelenti, sokkal több ennél. A vezetők delegálási képessége óriási hatással van a vállalat egészére. Azok a cégek, ahol jól delegálnak a vezetők gyorsabban növekszenek, profitábilisabbak és jelentősen kisebb a fluktuáció. 

Vezetői idő felszabadul

Vezetőként a vezetői feladatokkal kell foglalkoznod, az operatív működés helyett.

Utódlás megoldása

A delegálás nagyszerű eszköze, hogy saját (cégvezető) utódodat kineveld.

Kiemelkedő csapat

Jól delegáló vezetők keze alatt elégedett munkatársak lesznek, csökken a fluktuáció.

Nem lehetsz jó vezető, ha nem delegálsz jól

Olvasd el delegálás témájú bejegyzéseimet, már a témával való tudatos foglalkozás is jelentősen javíthatja delegálási képességeid:

Fordított delegálás???Nálunk ilyen nincs.A beosztottaim nekem dolgoznak, és nem fordítva.Sok vezetővel beszéltem már, aki azt gondolta, hogy fordított delegálás náluk nem fordulhat

tovább olvasok

Delegálástól visszatartó hiedelmek? Téged érintenek? Olyan gondolatok, mint például:"Könnyebb és gyorsabb megcsinálnom, mint ledelegálni." Vagy:"Ha jól akarom megcsinálni, akkor azt magamnak kell."Vagy:"Ha

tovább olvasok

Üzleti folyamatok témájú bejegyzések

Jól szervezett cégstruktúra és folyamatok mentén könnyebb a delegálás. A folyamatleírások megléte nagyban megkönnyíti a feladatok kiosztását.

február 1, 2024

Tovább olvasok

június 13, 2023

Tovább olvasok

május 18, 2023

Tovább olvasok

Delegálás: vezetői szuperképesség

Vezetőként akkor tudod kiaknázni a vezetésből adódó potenciált, ha jól delegálsz. Mégis, nagyon sok vezető nem képes vagy nem hajlandó delegálni, ami a fejlődésnek jelentős korlátját jelenti, szervezeti és egyéni szinten is. 


A delegálás nem feladatkiosztást jelent. Amikor vezetőként a saját feladataidból átadsz feladatokat beosztottaidnak, akkor annak az egész szervezetre pozitív hatása van. Főleg, ha jól csinálod.


Delegáláskor egyrészt fel tudod szabadítani saját vezetői idődet, másrészt növelni tudod az eredményességet, méghozzá mások cselekvése által. Harmadrészt pedig beosztottaid fejlesztésének nagyszerű és legalkalmasabb eszköze. Az utódnevelésben kiemelkedő szerepet játszik. Akárcsak a munkatársak megtartásában.


Tanulmányok igazolják, hogy azok a vállalatok, ahol a vezetők a hatalmat is delegálják:

  • gyorsabban nőnek,
  • több bevételt generálnak,
  • és több munkahelyet hoznak létre.

Tehát a feladatok és felelősségek hatékony delegálása felbecsülhetetlen értékkel bír.

Mégis a vezetők gyakran küzdenek azzal, hogy mit és hogyan delegáljanak, úgy, hogy az ténylegesen segítség legyen a számukra.

  • Ha rosszul delegálsz, akkor a munkatársak nem veszik át a felelősséget és így az eredmény csalódást okozhat. Sőt, oda is vezethet, hogy azt gondolod: könnyebb, gyorsabb és jobb a feladatokat magad végezni. 
  • Ha jól delegálsz, akkor nagyobb eredményt érhetsz el, kevesebb idő alatt, miközben elkötelezett és önjáró csapatot építesz magad köré. Saját felszabaduló idődről nem is beszélve!

Szerencsére a delegálás képessége fejleszthető, azáltal, hogy megtanulható a technikája, megfelelő technika mentén pedig sikerélmény lesz a gyakorlása. A gyakorlás mentén pedig szokássá alakítható.


Konklúzióként elmondható, hogy a jól delegálás egy kritikus képesség. Ezért érdemes szem előtt tartanod fontosságát, azt, hogy minden magadnál tartott feladat az idődet emészti és elveszi a lehetőséget munkatársaid fejlesztése elöl. 

Hasznos tippek hatékony működés témában az inboxodba!

Iratkozz fel hírlevelünkre azonnal alkalmazható gyakorlati tippekért, hatékony cégműködtetés témában!

>