Építs magad köré önjáró csapatot, tanulj meg jól delegálni

A delegálásnak óriási szerepe van a szervezet életében, nemcsak vezetői időt szabadít fel, nemcsak az eredményességet növeli, hanem az utódnevelésben, az önműködő cég építésében is kulcs szerepet játszik. 

Bíró Orsi InvenQ

Kiemelkedő csapat = jól delegáló vezető

Sokan félreértik, a delegálás nem a feladatok leadását jelenti. Illetve nem csak. A vezető(k) delegálási képességeinek óriási szervezetformáló ereje van. Nyer vele a vezető, a vállalat, és a munkavállaló, aminek együttes hatása megsokszorozódik.

Vezetői nyereség

Időd szabadul fel; teret nyersz céged fejlesztéséhez.

Szervezeti nyereség

Könnyebb helyettesíthetőség, utódnevelés.

Munkavállalói nyereség

A fejlődés lehetősége, saját képességek bővítése.

Nem lehetsz jó vezető, ha nem delegálsz jól

Jó helyen jársz, ha fejlesztenéd delegálási képességeid.
Itt találod további delegálás témájú bejegyzéseimet:

Fordított delegálás???Nálunk ilyen nincs.A beosztottaim nekem dolgoznak, és nem fordítva.Sok vezetővel beszéltem már, aki azt gondolta, hogy fordított delegálás náluk nem fordulhat

tovább olvasok

Ebben a videóban rávilágítok 8+1 delegálási hibára.  Ha mostantól jobban odafigyelsz ezekre a gyakori hibákra, akkor garantáltan magabiztosabban fogod leadni feladataidat munkatársaid

tovább olvasok

Mik azok a visszatartó hiedelmek?Könnyebb és gyorsabb megcsinálni, mint ledelegálni? Ha jól akarod elkészíteni, akkor azt magadnak kell? Olvass tovább, ha így

tovább olvasok

Delegálás, mint vezetői szuperképesség

Vezetőként akkor tudod kiaknázni a vezetésből adódó potenciált, ha jól delegálsz. Mégis, nagyon sok vezető nem képes vagy nem hajlandó delegálni, ami a fejlődésnek jelentős korlátját jelenti, szervezeti és egyéni szinten is. 


A delegálás nem feladatkiosztást jelent. Amikor vezetőként a saját feladataidból átadsz feladatokat beosztottaidnak, akkor annak az egész szervezetre pozitív hatása van. Főleg, ha jól csinálod.


Delegáláskor egyrészt fel tudod szabadítani saját vezetői idődet, másrészt növelni tudod az eredményességet, méghozzá mások cselekvése által. Harmadrészt pedig beosztottaid fejlesztésének nagyszerű és legalkalmasabb eszköze. Az utódnevelésben kiemelkedő szerepet játszik. Akárcsak a munkatársak megtartásában.


Tanulmányok igazolják, hogy azok a vállalatok, ahol a vezetők a hatalmat is delegálják:

  • gyorsabban nőnek,
  • több bevételt generálnak,
  • és több munkahelyet hoznak létre.

Tehát a feladatok és felelősségek hatékony delegálása felbecsülhetetlen értékkel bír.

Mégis a vezetők gyakran küzdenek azzal, hogy mit és hogyan delegáljanak, úgy, hogy az ténylegesen segítség legyen a számukra.

  • Ha rosszul delegálsz, akkor a munkatársak nem veszik át a felelősséget és így az eredmény csalódást okozhat. Sőt, oda is vezethet, hogy azt gondolod: könnyebb, gyorsabb és jobb a feladatokat magad végezni. 
  • Ha jól delegálsz, akkor nagyobb eredményt érhetsz el, kevesebb idő alatt, miközben elkötelezett és önjáró csapatot építesz magad köré. Saját felszabaduló időd már csak hab a tortán :)

Szerencsére a delegálás képessége fejleszthető, azáltal, hogy megtanulható a technikája, megfelelő technika mentén pedig sikerélmény lesz a gyakorlása. A gyakorlás mentén pedig szokássá alakítható.


Kritikus képesség a jó delegálás, mindig tartsd szem előtt, mielőtt magadnál tartanál egy feladatot, hogy minden delegált feladat lehetőség a többiek fejlődésére. Fejleszd hát a legdrágább erőforrásod, az embert!

Több üzleti folyamatok témájú bejegyzés

Kéz a kézben jár a jó delegálási képesség, és a jól szervezett céges folyamatok. Hiszen a jól szervezett folyamatok mentén könnyebb a feladatszervezés és kiosztás.


Miért fontos a hatékony munkavégzés? A rossz, vagy nem tudatosan tervezett üzleti folyamatok előbb utóbb

Hatékony munkavégzés a cégedben

A kontrolling folyamatok rendkívül fontosak cégedben.Az üzleti folyamataid kezelése (a folyamatmenedzsment) és a kontrolling egymással

Honnan jön a profit? – kontrolling folyamatok a cégedben

A tanács pedig: kezdd az üzleti folyamatok feltérképezésével.Ideális esetben, még mielőtt szállítót választasz.Mind a magyar, mind

Tudtad, hogy az ERP rendszer bevezetések 50%-a sikertelen? Egy tanácsot fogadj meg, hogy a tietek sikeres legyen

A betanítás nehéz szerinted?Úgy gondolod, hogy új munkatársat felvenni költséges és időigényes? Úgy érzed, hogy

Új munkatárs betanítása? Átlátható folyamatokkal könnyebb!

Érdekel csoportos delegálás tréning?

Ha egyéni tréning helyett szívesen részt vennél egy online tartandó, 5 alkalmas, 5 héten át tartó delegálás tréningen akkor kérlek add meg az email címed, és értesítelek a részletekről, ha megnyílik a lehetőség.

>